Fedezd fel Balit!

Káprázatos tengerpartok, végeláthatatlan esőerdők, történelmi korok csodás építményei és természet csodálatos képződményei, IGEN mindez Indonézia.   

Kis-Szunda-Szigetek

Balitól keletre fekvő több száz sziget alkotja a Kis-Szunda-szigeteket, Indonézia egy keleti szigetcsoportját, mely ma már egyre népszerűbb a turisták körében. Ezek közül több sziget tökéletes szépségű strandjairól híres, akárcsak Bali. Ám vannak köztük olyan szigetek is, melyek elképesztő tájakkal és törzsi hagyományokkal bírnak, s így valóban egyedülállóak. A színes krátertavaktól kezdve, a vulkanikus csúcsokon keresztül a komodói sárkányig és az animista rituálékig terjedő sokszínűség az, ami feledhetetlenné teszi a Kis-Szunda-szigeteken szigetein tett látogatásunkat.

Bali templom

Baliról mindenkinek a csodálatos tengerpart, égszínkék tengervíz és fantasztikus kikapcsolódás lehetőségek jutnak eszébe. Bali az indonéz szigetek legnyugatibb tagja és a Kis-Szunda szigetek tagja. Bali az Indonéz Köztársaság 33 tartományának egyike, Denpasar székhellyel. Az ország legnépszerűbb turista célpontja, kb. Indonézia idegenforgalmának 70-80%-át adja. A sziget az egzotikus tengerpartja mellett vallási, művészeti és természeti érdességekben is bővelkedik.

A lakosság 83%-a hindu vallású, akik Indiából kr. e.100 körül érkeztek Balira. A legelterjedtebben használt nyelv a balinéz és az indonéz, de az idegenforgalom folytán az angol nyelvet is sokan beszélik. Első lakói az indonéz szigetvilág felé vándorló törzsek leszármazottai voltak, akik i.e. 300 körül telepedtek le a szigete A prehisztorikus idők végén kezdődött meg indiai hinduk bevándorlása Balira kb. i.e. 100 körül A kelet-jávai Majapahit Birodalom (1293–1520) Bali szigetén kolóniát alapított 1343-ban. A birodalom hanyatlásával a 15. században Jáváról tömegesen vándoroltak át a birodalom szellemi vezetői, művészek, papok és zenészek Bali szigetére.

Az első európaiként a holland Cornelis de Houtman lehetett 1597-ben, bár egy portugál hajó már 1585-ben zátonyra futott Bukit partjainál. Ezután érkezett el a holland uralom ideje, bár a hollandok sosem voltak képesek olyan stabil hatalmat kiépíteni maguknak, mint ahogy azt tették Indonézia egyéb részein, például Jáván vagy Malukun. 1906-ban indult meg a támadásuk Denpasar városa ellen. A bali őslakók nem tudtak megküzdeni a holland túlerővel szemben. A gyarmatosítók nem befolyásolták az őslakók vallásgyakorlását és kulturális.

A 2. világháborúban a japánok szállták meg a szigetet 1946-ban a Holland Kelet-indiai Társaság fennhatósága alá került a terület és vezetett Indonéz Köztársaság riválisaként. Bali ennek a Kelet-indonéziai Köztársaságnak a része lett a 13 közigazgatási terület egyikeként. 1949. december 29-től pedig az Indonéz Egyesült Államok része lett.
1963-ban kitört Gunung Agung vulkán szinte teljesen megsemmisítette a sziget gazdaságát, az emberek pedig földönfutóvá váltak.

Az 1965-ös sikertelen jakartai puccs után Balin, akárcsak Indonézia más részein a jobboldali Suharto tábornok katonái politikai tisztogatásba kezdtek és rengeteg kommunista\vagy annak vélt szimpatizást gyilkoltak meg. Ennek a véres eseménynek számos tömegsír állít emléket.

2002-ben autóba rejtett pokolgép pusztított Kutában, melynek során 202 ember hunyt el. Azóta az indonéz kormány sokat tett a közbiztonság javítására és Bali területének fejlesztéséért. Jelenleg a sziget közbiztonsága jó és népszerűsége egyre nagyobb a turisták körében.

Bali híres a táncművészetéről, valamint a festészetéről, szobrászatáról és a fafaragásokról. Legismertebb zene stílus a gamelán, ami már a hindu-buddhista kultúra megjelenése előtt létezett. A hangszerek a mai formáikat a Madzsapahit Birodalom fennállásának idején nyerték el. Népszerű balinéz zenei stílus még a gamelán és a kecak együttese, mely „majomének” néven is ismeretes. A Híres balinéz táncok a pendet, legong, baris, topeng, barong és a kecak. Bali kultúrája folyamatosa változik, alakul.

Teljes szélességű kép

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Teljes szélességű kép

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.